zaterdag 7 juli 2012

Noorwegen week 4

We zijn nog in Jotunheimen nationaal park. Voor het eerst op onze trip een paar dagen minder goed weer achter elkaar. Dus met de auto op pad over rv55 de bergen bekijken.Bij een van de hutten die je als wandelaar op doorgaande wandeling kunt aandoen opgewarmd. En dan zien we dat de echte bikkels daar gewoon kamperen (zie links midden) met dit weer. Zijn wij toch blij met ons boerderijtje!
Lekker gebak gegeten :-)
De dag erna is in het dorp Lom en blauw gat in de wolken ontstaan. Redelijk lokaal dus we gaan daar wandelen. 5 uur naar de top (800 meter hoogteverschil) van onderstaande berg.
Eerst lopen we langs de lokale bezienswaardigheden. Een leuk Stavkyrkje.

Door het openluchtmuseum (dorpje met gebouwen van vroeger).

En dan de bovengenoemde berg op. Eerst een uur via een normaal pad flink naar boven. We lachen nog!
Dan met flinke stijgingspercentages klauteren tussen de boomwortels en rotsen.Na een half uur was er nog geen recht stuk in zicht. En dit pad moesten we ook nog terug terwijl we nauwelijks naar boven kwamen. Dus omgekeerd en terug naar Lom!
Daar lekker bij de beste bakker van Noorwegen gebak gegeten en naar huis gegaan om met Jimi te spelen.


De dag daarna gaan we door richting Oslo. We zijn Lom net een half uurtje uit als Annemiek een Eland (Moose) spot in de bossen! Die kennen we nog van West Canada maar deze heeft al een klein gewei.


Daarna rijden we door tot we in Gjendesheim zijn. Een leuke hut opgezocht...


...en gaan kijken naar het mooie gletsjergroene Gjendemeer. Het is mooi weer maar wel erg koud dus we pakken Jimi in zijn warmste pak in :)


De dag daarna gaan we wandelen. We hebben getwijfeld of we de meest populaire wandeling van Noorwegen gaan lopen, Beseggen. Maar dat is 17km, 6 tot 8 uur berg op en af wandelen over een smalle bergkam. Dat zagen we niet zo zitten dus hebben we Smal Beseggen gedaan. Aan de andere kant van het meer de berg op, die iets minder hoog was :)
En ook prachtige uitzichten gaf over 2 meertjes: een blauwe (links, met regenwater) en het Gjendemeer (rechts, met groen gletsjerwater).

 
Daarna gaan we door richting Oslo. Onderweg nog een Stavkyrkje bezocht op een boerenland...


Rond 14u hadden we genoeg gereden. Langs de E16 "snelweg" stond een bordje met een kip en een bed erop. Dat is een verblijf bij een boer dus wij eraf. 8km verderop troffen we deze vleesdrogerij aan bij een oude boerderij waar we een nachtje konden verblijven.De ochtend erop fris op weg naar Oslo, de laatste stop voor we naar huis gaan. We hebben een leuk B&B geboekt lekker centraal en dicht in de buurt van de ferry.

Snel op weg naar de toeristische hotspots van Oslo. Twee daarvan wilden we zeker zien. Eerste stop is het Frognerpark, waar kunstenaar Vigeland veel beelden heeft weggezet en waar je heerlijk kunt relaxen. 

Een erg mooi park. Daarna via de souvenirswinkels....


Door naar trekpleiser twee: de opera! Mooi en fotogeniek gebouw waar je over het dak kunt lopen en lekker kunt zonnen...


De dag erna gaan we met de boot van Oslo naar Kiel. Da´s een hele leuke cruiseboot waar het helemaaaaal niet druk is....


Maar wel helemaal in cruise-stijl dus!


De ochtend erop komen we in Kiel aan en zit de vakantie er echt op. De laatste 500km naar Utrecht brengt Jimi ons in 6 uurtjes rijden.
En nu zijn we dus weer thuis. Veel ervaringen, indrukken en foto's verder. Noorwegen is een prachtig land waar we zeker nog eens terug gaan!!

Geen opmerkingen: