dinsdag 3 juli 2012

Noorwegen week 3

Een heel gaaf begin van week 3. Vanuit Voss doen we een tour die "Norway in a nutshell" heet. Via trein, toeristentrein, boot en bus doen we de highlights van de omgeving aan.
Het begint met een normale trein van Voss naar Myrdal, 865 meter boven zeeniveau.


Dan via de toeristentrein Flåmsbana van Myrdal naar Flåm. Een afdaling van 863 meter in 20 kilometer. De steilste afdaling van een normale trein ter wereld met ca 5% daling.


Dan in Flåm de boot op door het Sognefjord. De zijtakken die we bevaren heten Aurlandsfjord (best breed) en Nærøyfjord (op het smalste punt maar 250 meter). Die staat trouwens op de Unesco werelderfgoed lijst.


Hier gaan we het Nærøyfjord in. Dankzij Unesco erg veel Japanners.Jimi vond het prachtig. Vooral zijn fles melk :)
En... Een blanke baby is nog leuker dan fjorden voor Japanners... Ze bleven Jimi maar flitsen. Voor de vrijgezelle mannen: babemagnet ook per dagdeel te huur!
Toen per bus terug via de steile Stalheimskleiva, dalingspercentage van 18% en dat in een heleboel korte bochten snel na elkaar. Zo steil hebben we nog niet eerder gezien! Jimi in een speciale eigen stoel.
En omdat we de tour zo goed hebben gedaan als volleerde Japanners, lekker uitrusten op het terras. High five!


Daarna terug op de camping nog een beetje spelen...De dag daarna door naar Lærdal. Het weer is niet zo goed met wat regen en laaghangende bewolking. Dus in plaats van de mooie Snøvegen (sneeuwweg) pas te rijden besluiten we door de langste tunnel ter wereld (bijna 25km) te rijden. En dat is helaaaaal niet saai vanwege de lichteffecten om de 6 kilometer....Helaas aan de andere kant van de tunnel hetzelfde weer. Daarom het dorpje Lærdalsøiry verkennen met een museum over...zalmen. Jammie :)


Daarna door maar onze volgende camping voor drie dagen. Vindedal camping van Atle Vindedal. Een prachtig gelegen camping met prachtig uitzicht over het Sognefjord. De mooiste camping in Noorwegen tot nu toe.

Na de bewolkte eerste dag heerlijke zomerse dagen om te luieren en in de zon te liggen (papa) en te spelen (Jimi). Toch nog een kijkje genomen op de Snøvegen-pas, wat een mooi uitzicht!! En nu, eind juni, nog flink wat sneeuw.


Maar ook mooie vergezichten over het Jotunheimen gebergte waar we later nog heen gaan.En natuurlijk uitzicht over fjorden, zoals het Aurlandsfjord, met een mooi uitkijkpunt. Zowel het uitzicht als het platform zijn prachtig!

De dag erna nog wat geluierd en een Stavkyrkje (staafkerk) in Borgund uit 1280 bezocht.


Daarna gaan we door naar Jotunheimen, het nationale park met de hoogste bergen van Noorwegen. Het weer is nu weer wat slechter en we rijden de toeristische routes Tindevegen en rv55 in een spookachtige sfeer.


Onze bestemming is Brekkøye Gard, een oud boerderijtje in Bøverdalen nabij Lom aan de voet van de hoogste berg van Noorwegen, Galdhøpiggen (2.469m). Na wat gezoek (de straat staat niet in de TomTom en de eigenaren spreken nauwelijks Engels) hebben we de afgelegen boerderij gevonden.Het huisje rechts is de boerderij, netjes gerenoveerd voor toeristen. Ligt prachtig aan een riviertje van melkblauw gletsjerwater. Alles zit erop en eraan..... behalve een wc. Wij maar zoeken en nu blijkt de wc het aanbouwtje in het midden van de foto te zijn. Type gat-in-de-grond, maar wel twee zitjes naast elkaar! (dat klinkt overigens gezelliger dan het in praktijk is ;) )Nog een laatste foto van hoe Jimi in elk hutje waar we zitten toch een eigen "vaste" slaapplaats heeft: zijn slaaptentje.Nu zijn we dus in Jotunheimen nationaal park. Het weer is niet super maar als het een beetje beter wordt gaan we hier nog een mooie wandeling maken. Ondertussen vermaken wij ons prima op "onze" boerderij!

1 opmerking:

Anoniem zei

Hey Annemiek, Ronny en Jimi,
Wat een gave reis zijn jullie aan het maken. Leuk om het zo een beetje te volgen! Veel plezier nog verder.

Groetjes Lennard, Mascha en de meiden