dinsdag 26 juni 2012

Noorwegen week 2

Onze tweede week in Noorwegen. Het weer blijft wisselend maar de zonnige dagen blijven ons het meeste bij. En worden het meest gefotografeerd!

Onderweg van plaats naar plaats of gedurende de dag lunchen we op mooie plekjes. Dit is onze eerste grote waterval. Toen stopten we nog voor alle watervallen. Nu slapen we op een camping onder een nog veel grotere waterval. Maar dat volgt later...Rordal is onze volgende stop na Lysefjord. Een luxe huisje geboekt deze keer. Toen dachten we dat gras op t dak nog bijzonder was. Later blijkt dat hoe noordelijker we gaan hoe meer huizen dat hebben...


Soms is het handig dat we buiten kunnen eten...


Rordal is leuk voor wintersport en wandelen. Maar er staat ook een kleine staafkerk, een kerk uit de vikingtijd. Bijzonder dat zo'n houten bouwwerk na zoveel eeuwen nog staat. Fotogeniek gebouwtje.

Lekker wandelen in de bergen om Rordal.

Na Rordal gaan we naar Eidfjord. Onderweg weer watervallen. Met een toeristenwinkel. Jimi zijn souveniertje gekocht: Trollie of Troela.Onze mini cabin in Eidfjord. Gelukkig konden wij 's avonds in het pannekoekenhuis ernaast zitten als Jimi om 19u naar bed ging.Je kunt in de omgeving van in grote lijnen twee leuke dingen doen.
Eerst zijn we gaan wandelen in het grootste nationale park van Noorwegen, de Hardangervida. Een bergplateau waar een poolklimaat heerst. Weinig begroeiing dus. Maar poolklimaat en wandelen en eind juni gaan niet samen omdat er nog te veel sneeuw lag... Dus alleen aan de lager gelegen randen gewandeld.

De weg er naar toe.Wandelen.Later met de auto de rest wat verkend. Was nog erg koud en windig!!

Het tweede ding om te doen is natuurlijk het fjord bekijken. Eerst nog een grote waterval gezien (telt er iemand mee?)En dan mijn highlight van Eidfjord, het bezoek aan Kjeasen. 550 meter boven het fjord ligt een boerderij uit 1600. De boeren van deze boerderij hebben tot de jaren 70 al hun producten te voet 550 meter naar beneden gedragen om de spullen daar te verkopen. Gelukkig ligt er nu voor de energiecentrale (en daarmee toeristen) een weg.... Een eenbaansweg wel te verstaan. Op het hele uur mag je naar boven rijden, op het halve uur naar beneden.

De eenbaans tunnel.


Het uitzichtNa het mooie Eidfjord gaan we langs de Hardangerfjord richting Bergen rijden. Weg 7 is een prachtige toeristenroute. Onderweg lokale lekkernijen kopen :)En zowaar een waterval! Bijzonder omdat je er achter kunt wandelen.En er lekker ijs kunt kopen...We besluiten niet helemaal naar Bergen te rijden maar een half uur daarvoor te kamperen. In een simpel hutje op een camping met mooi uitzicht.


Dan naar Bergen mooiste Noorse stad tot nu toe. Lekker verse seafood eten op de vismarkt.

En de oude huisjes van de wijk Bryggen bekijken.
Naar boven met de toeristentrein op berg Floyen voor het uitzicht. Daarna is 45 minuten naar beneden wandelen.Na Bergen gaan we door naar Voss. Adventure capital of Norway. Extremsportveko, een week vol extreme sporten, begint als wij aankomen. Coole openingsshow!

En dan zitten we nu dus op een camping onder een waterval. Het geruis kan niet worden uitgezet, maar t is wel weer een heel mooie plek om twee nachtjes te verblijven.
Dat was het voor week 2. Groeten en tot volgende week!

Geen opmerkingen: